Trek jij er ook graag op uit in Nederland? Nederland barst van de natuurgebieden. Zo telt ons land twintig nationale parken. Deze parken geven samen een beeld van de Nederlandse natuur. Alle grote ecosystemen, zoals duinen, bossen, heide, laagveen en vennen, zijn erin vertegenwoordigd. Wij zijn speciaal voor jou op zoek gegaan naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Kijk je mee?

 

 

Nationaal Park Weerriben - Wieden / Overijssel

Het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Europa is een oase van ruimte en rust voor mens, plant en heel veel bedreigde diersoorten zoals de Grote Vuurvlinder. In De Weerribben en De Wieden kun je genieten van een kanotocht tussen de rietkragen en de bloemrijke hooilanden en kun je je laten betoveren door het geheimzinnige moerasbos.

Het Nationaal Park De Weerribben-Wieden laat prachtig zien hoe open water langzaam in land kan veranderen. Bijzonder in dit zogenoemde verlandingsproces is het ontstaan van trilveen, een zompige massa dat nét beloopbaar is of als je pech hebt…  nét niet. Naarmate het veen dikker en droger wordt, verandert het in moerasbos. Van die verlanding zijn veel unieke planten en dieren afhankelijk. Dankzij mensenhanden is het gebied zoals het is. Zou de mens niets doen, dan groeien trekgaten dicht. Om de diversiteit van flora en fauna te behouden, moet het park zowel land als water blijven. Vanaf het water is de belevenis van rietlanden en hooivelden compleet. Je hoeft nauwelijks moeite te doen om bijzondere vlinders, libellen of moerasvogels te zien. Alleen de oplettende bezoeker treft de otter, het symbool van De Weeribben-Wieden. Dat hij precies hier leeft, zegt alles over de goede waterkwaliteit.

 

 

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen / Noord Brabant

De grootste levende stuifzandgebieden van West-Europa liggen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. De Brabantse Sahara is een woest, stoer en droog gebied waar je je even in een andere wereld waant. Qua landschap en qua temperatuurverschillen. In de zomer kan het verschil tussen dag en nacht wel 40 graden zijn.

Vaak moet je netjes op de wandelpaden blijven en is het ten strengste verboden zelf een route uit te stippelen. In De Loonse en Drunense Duinen niet. Je mag (bijna) overal struinen op de enorme vlakte stuifzand. Op een hoge zandrug ligt nu een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. In de Brabantse Sahara waait het stuifzand vrij rond. Kijk goed naar beneden, want misschien zie je wel de groene zandloopkever. Dit beestje is met zijn ca. 8,5 km/uur de snelste sprinter ter wereld! Relatief dan, namelijk 125 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde. Ook het grootste roofdier van Nederland woont in dit park. De 100 dassen wonen in burchten met meerdere ingangen. Helaas zijn ze schuw, dus je zult ze niet gauw tegen het lijf lopen.

 

 

Nationaal Park De Veluwezoom / Gelderland

Langs de oostgrenzen van Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt het oudste nationale park van Nederland: de Veluwezoom. Het bestaat al sinds 1930 en is veel meer dan het bekendste en drukste deel van het park: De Posbank. Bos, heide, stuifzand, landgoederen zijn de wandel- of fietstocht meer dan waard. Een eldorado voor wandelaars.

Voor degenen die op zoek zijn naar een recordje: klim via een weggetje vol scherpe bochten naar het hoogste punt op de Veluwe, de Imbos. De beloning is de versnelde ademhaling waard: een uitzicht vanaf 110 meter op Arnhem en de IJsselvallei. De Veluwezoom is met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Van de Gelderse Vallei tot aan de IJssel en van Harderwijk tot aan de Rijn. Oh en als je naar nog een recordje zoekt: de hoogste waterval van Nederland is ook hier te zien. De watervalspreng uit 1869 ontspringt in de bossen van het Schalter. Goede kans trouwens dat je in dit adembenemende landschap Schotse hooglanders, wilde zwijnen en edelherten ziet. Zij kunnen dankzij de ecoducten veilig oversteken.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooienatuurgebieden in Nederland. Welke is jouw favoriet? Laat het ons weten!

 

Bron: www.anwb.nl