Hoeden, petten, mutsen, hoofddeksels, daar valt veel over te zeggen. Talloze verhalen hebben het kledingstuk in de hoofdrol. Kan ook niet anders, want hoeden zijn natuurlijk heel tof! Dacht jij dat je al veel over hoeden wist? Na deze blog denk je daar wel anders over! Wij zetten 5 hoedenfeitjes voor je op een rij.

Feit #1: Ik neem er mijn hoed voor af
Weet jij al van de hoed en de rand? Meer dan 40 Nederlandse spreekwoorden en uitdrukkingen hebben het woord 'hoed' of 'pet' erin staan. Zo betekent 'van de hoed en de rand weten' dat je alle details van iets weet. Waar die gezegden vandaan komen? Wij denken door feit #2…

Feit #2: Bijna nooit níet een hoed op
Voor de twintigste eeuw was het de normaalste zaak van de wereld om een hoed te dragen. Als bescherming, maar ook als teken van de sociale functie of religie die iemand had. Hoe hoger de hoed, hoe meer macht en status iemand had. Als je zo vaak een hoed op hebt, is het logisch dat hij zo vaak in uitdrukkingen terugkomt!

Feit #3: Cape of cap?
Roodkapje heeft een cape met capuchon, toch? Vroeger niet! Ze droeg een soort petje of kapje op haar hoofd. Iedereen maakt weleens een fouten, zo ook in vertalingen en overschrijvingen van sprookjes. Daardoor is cap in de tussentijd veranderd in het soortgelijke woord cape.

Feit #4: Een pluim op de hoed van Eindhoven
John F. Kennedy maakte de hoedenfabriek van familie Spoorenberg in Eindhoven wereldbekend. Hoe? Hij droeg een van hun zijden hoge hoeden tijdens zijn inwijding. Binnen no-time stond Eindhoven bekend om zijn hoeden.

Feit #5: Een parade van hoedjes
Verwonder jij je ook altijd over de hoeden op Prinsjesdag? Deze Hoedjesparade is ooit begonnen door toenmalig Kamerlid Erica Terpstra, als eerbetoon aan de koningin. Vroeger gaf je met een hoed aan dat je een macht boven je had, in dit geval dus de koningin. Ze deed het ook om niet op te gaan in de grijze massa en veel vrouwen volgden haar hierin!

En, kende je deze feitjes al? #strooienmetfeiten